16 Haziran 2012 ‘de başlayan Türkiye’de son yıllarda protesto amacıyla yapılan en önemli sanat etkinliklerinden biri olan Sanat Maratonu , 151 saat 43 dakika 43 saniye hiç durmadan, 22 Haziran 2012 ‘de gece yarısı saat 01:00’e doğru büyük bir çoşku ile sona erdi.
Maraton 16 Haziran 2012 Cumartesi günü, saat 14:30’ta CaddeBostan Migros’ta toplanan oyuncu, sanatçı ve seyircilerden oluşan coşkulu kalabalığın Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı’na yaptıkları yürüyüşle başladı. Saat 17:00’de okunan basın bildirisinin ardından , ilk gece sunuculuğunu Emekli Şehir Tiyatroları Oyuncusu Celile Toyon ve Şehir Tiyatroları Oyuncusu Cem Davran ile devam etti. Ardı ardına eklenen; tiyatro, dans, müzik, şiir dinletileri, söyleşiler, kısa film gösterileri gibi, sanatın pek çok dalından gönüllü katılımlarla oluşturulan Sanat Maratonu ve gece gündüz devamlılığı nedeniyle “bir ilk olma niteliği” taşıdı. Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği- İŞTİSAN’ın çağrısı ile Genco Erkal, Tülay Günal, Vedat Sakman, Grup Gündoğarken, Levent Kırca, Çiğdem Erken, Güvenç Dağüstün,Melih Taşçi, Ufuk Karakoç, Betül Arım,Suzan Aksoy,Bora Öztoprak,Fırat Tanış, Sevinç Erbulak, Çiçek Dilligil, Alican Yücesoy ,Yücel Erten,Yasemin Göksu ,Bulutsuzluk Özlemi, Melike Demirağ, Grup Redd gibi pek çok sanatçının ve meslek örgütlerinden Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği-İŞTİSAN, Devlet Tiyatrosu Opera Ve Balesi Çalışanları Derneği TOBAV,Oyuncular Sendikası,Tiyatro Oyuncuları Derneği-TODER,Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği-OYÇED, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği-TOMEB, Türkiye Eleştirmenler Birliği
Adına Üstün Akmen ,Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği-ÇASOD,Tüm Bel-Sen,Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği-DETİS,Sanatçılar Girişimi, Amatör Tiyatro Çevresi,Nazim Hikmet Kültür Sanat Vakfı ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve Alternatif Tiyatro Mekanları Ortak Girişimi,Şehir Tiyatrosu, Devlet Tiyatrosu, Özel Tiyatrolar, Üniversite topluluklarından sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilen bu benzersiz “Sanat Maratonu”, Guinness gözlemcileri tarafından da 7 gün boyunca takip edildi.
Halk ile sanatın ve sanatçıların buluşması ve dayanışması için tasarlanan Sanat Maratonu’nda amatör ve profesyonel alanda 100’ün üzerinde kişi ya da kurum sanatsal ürünleriyle sahne aldı. Sanat alanında yaşanan sorunların çözümü noktasında hem dayanışma örgütlenmesi hem de demokratik çeşitliliğe açık katılımcı bir ortamın kurulması gelecek açısından da umut vaad etti.
Devletin ödenekli tiyatro alanında yapmayı planlandığı düzenlemelere tepki amacıyla yapılan, oldukça geniş bir kesim tarafından desteklenen maratonun son gününde Bulutsuzluk Özlemi müzik grubu da Özgürlük parkına gelen kalabalığı çoşturdu. Saatler 00:00’yi gösterdiğinde her gece olduğu gibi piyanist Melih Taşçı eşliğinde Ustalara Saygı Ritüeli; ’Özgür Sanat, Özgür Tiyatro’’ve “SUS-muyoruz” ana sloganlarıyla, gökyüzüne gönderilen uçan
fenerler eşliğinde gerçekleştirildi. İBBŞT’nin ve Türkiye Tiyatro’sunun vefat eden önemli sanatçılarına mumlar yakılarak etkinliğe katılamayan bazı sanatçılarında (Ferhan Şensoy, Zeliha Berksoy) gönderdiği video mesajları barkovizyondan seyirciye izletildi.
1500 kişinin katılıdığı son gece ,151. saat tamamlandığında organizasyonun başından beri emeği geçen İstanbul Seyirci Platformu, İSTİSAN, Sanat Maratonu gönüllüleri, sahne teknisyeni ve emekçilerine ve maratonda emeği geçen kişi ve kurumlara, madalya ve çiçek verilerek son buldu.