Seslendirme Çalışma Birimi
Seslendirme Çalışma Grubu seslendirme alanında meslektaşlarımızın haklarını savunmak, sektörü hak ettiği yere taşımak ve bütün paydaşlarla bir araya gelip gerekli düzenlemeleri hayata geçirmek için sendikamız bünyesinde kurulmuş bir birimdir. 2016 yılından beri S.Ç.G.’nin yaptığı çalışmaları şöyle özetleyebiliriz:
Eskiden hiçbir iş tanımına sığmayacak şekilde keyfi şartlarda çalıştırılıyorduk. Hak devri diye bir kavramın olduğundan bile habersizdik. Seslendirdiğimiz eserler hangi mecrada ne kadar süre yayınlanacak bilmiyorduk. Emeğimizin karşılığını hesaplayacak bir düzeneğimiz yoktu. Mesleğimizin standardı yoktu. Yaptığımız iş, bir sözleşmeye tâbi değildi. Çoğu stüdyo yaptığımız işlerin dökümünü bile vermezdi. Bu kadar kuralsızlık, emeği ile geçinen seslendirme oyuncularının geçmiş kazanımlarının yavaş yavaş yok olmasına yol açtı. Düzenli zam alabilmek sözkonusu bile değildi. Üstelik teknolojik gelişmeler ile mesleğimizin dinamiklerini de değişiyordu. Bu değişim, sektörün ekonomisini de etkiliyordu elbette. Ama bir iş kolunda tarafların sorumlulukları ve haklarını ortaya koyan bir kurallar bütününden söz edemiyorduk. Dolayısıyla çalıştığımız alana sektör demek pek mümkün değildi.
Fakat teknolojik gelişmeler, yayıncılık konseptinin değişmesi, televizyon yayıncılığının yanında platform yayıncılığının bir seçenek olarak yükselmesi ve platformların uluslararası niteliğinin de olması mesleğimizin hem yapılış şeklini hem de ekonomisini değiştirmeye başladı. Mesleğimiz hukukî boyuttan soyutlanamaz hale geldi. Artık “gel, konuş, çık ve unut” dönemi bitmek zorundaydı.
Bu gelişmeler ışığında seslendirme Çalışma Grubu olarak stüdyo sahipleri ve yöneticileri ile sürdürdüğümüz müzakereler sonucunda “SESLENDİRME KURALLARI VE TABAN ÜCRETLERİNİN BELİRLENMESİNE DAİR PROTOKOL” başlıklı, anayasamız kabul edilen protokolü yürürlüğe koyduk. Bu protokol ile stüdyo çalışma şartlarından taban ücretlere, yeniden satışlardan alınacak hak devri ücretlerine, liyakat alanındaki düzenlemelerden kast direktörü ve yönetmen tanımlarının yapılmasına kadar pek çok konuda regülasyonlar hayata geçirilmiş ve bir sistem oluşturulmuştur. Bu protokol ile taban ücretlere her yıl en az TÜFE oranında artış garanti altına alınmıştır. Elbette her sistem gibi bu sistemin de aksayan yönleri olmuştur ve olacaktır. Bunları da düzelterek yolumuza devam ettik, edeceğiz. Ayrıca protokol dışı kalan mecralar “Marjinal İşler Tavsiye Taban Ücret Tarifesi” ile sürekli güncellenerek meslektaşlarımızın bilgisine sunulmaktadır.
Bunların dışında mesleğimizi ilgilendiren yapay zeka gibi teknolojik gelişmelerin dünyadaki hukuki boyutunu çatı örgütlerimiz FIA (Uluslararası Aktörler Federasyonu) ve UVA (Birleşik Seslendirme Oyuncuları) ile temas halinde takip ediyoruz.
Yeni Yönetim kurulu ile, yukarıdaki çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz kazanımlarımızı çoğaltmayı ve deyimlerimizi yasa yapıcı ile paylaşarak ihtiyacımız olan yasal düzenlemelere katkıda bulunmayı planlıyoruz.
Dayanışmayla…
Oyuncular Sendikası Seslendirme Çalışma Grubu
Güncel Kaynaklar
2024 – Taban Ücretleri
2024 – Taban Ücret Hesaplama Aracı
2024 – Güncel Protokol
Marjinal İşler Tavsiye Taban Ücret Tarifesi
X
Facebook
WhatsApp
Email