Gençlik Birimi
Oyuncular Sendikası Gençlik Birimi çalışma grubu kimlerdir, ne yapmaktalar?
Bizler 2021 senesinin Eylül ayından itibaren oyuncular sendikasının çatısı altında gençlik birimi olarak sahne sanatları eğitimindeki hak ihlallerine müdahale etmek, sektördeki kemikleşmiş yanlış işleyişi değiştirmek, gerek eğitim sırasında gerek eğitimden sonra profesyonel hayatımızda emek sömürüsünün önüne geçmek için bir araya gelen “sahne sanatları öğrencileri” ve “genç profesyonelleriz”.
Sektöre yeni giren biz gençleri hak ve özgürlüklerimiz konusunda bilinçlendirmek ve sektörü değiştirip geliştirmek, mesleğimizin varlığını korumak adına çalışmalar düzenliyoruz.
SİZLERİN, BİZİM DURUMUMUZ NEDİR? NELER YAŞIYORUZ?
Bizler sigortalı çalışma hakkı elinden alınan, çalıştığımız sektörlerdeki yanlış işleyiş sebebiyle olumsuz çalışma biçimleri içinde çalışan ve gelecekle ilgili iş kaygıları olan tiyatro, dans, opera ve pandomim başta olmak üzere sahne sanatları alanında eğitim almakta olan öğrenciler ve genç profesyonelleriz.
Yaşamımızın en üretken zamanında gelecek kaygısının, ülkemizde ki sanat fikrinin yarına taşınmasının ve gelişmesinin önüne geçtiği dönemde iş arayan ve sadece işimizi yapabilmek için zaman zaman emek sömürüsüne görmezden gelmek zorunda kalıyoruz. İstihdamın yetersiz olduğu sektörümüzde sürekli olarak iş arıyoruz.
Nereden Başlayabiliriz?
Öncelikle yaptığımız işin meslek olduğunun “bizler” farkında olmalıyız.
Mesleğimize aşık olmamız, diğer meslek gruplarının çalışanlarına nazaran işimize daha çok duygusal bağ ile bağlanmamız, yaptığımız işin meslek olmadığı ve sosyal güvencemiz olmayacağı, emeğimizin sömürülebileceği anlamına gelmez. Bunun önce bizler farkına varmalıyız.
Hangi meslek grubunda ne iş olursa olsun, kaç saat, kaç gün çalışmış olursanız olun bir işverene bağlı çalışıyorsanız işverenler çalıştırdıkları kişilere sigorta yapmak zorundadır. Sigortalı çalışmak istemek özel bir istek değil kanunlar önünde zorunluluktur. Sahne arkalarında gizli gizli elden para vermek, suçtur ve cezası vardır.
Neden sigortasız çalışmamalıyız ?
İşverenlerin çalışanlarının sigorta primlerini ödemeleri ve vergisini vermeleri daha önce de bahsedildiği gibi işverenin kanunlar önünde zorunluluğudur.
Bizler açısından durum ise şöyle; sigortasız çalıştığımız takdirde resmiyette hiç çalışmamış oluyoruz, yani sahnede işimi yaparak kazandım dediğimiz parayı aslında hiç kazanmamış oluyoruz . Bir nevi biz aslında hiç varolmadık, ve resmen yokuz. Dolayısıyla mesleğimiz de hiç varolmamış oluyor . Böylelikle kendi elimizle oluşabilecek ve gelişebilecek sektörü baltalamış oluyoruz .
Sigortasız çalıştığımız zaman ne olur?
İşverenler işçilerin sağlık ve güvenliğini korumakla yükümlüdür. Bilindiği üzre sahneler ve setler aslında en tehlikeli çalışma koşullarına sahip iş sahalarından sayılmakta, resmiyette çalışmadığımız için işveren bu yükümlülüğü almamış oluyor .
Sigortamız olmadığı için başımıza gelebilecek herhangi bir kazada veya sağlık probleminde sağlık hizmetlerinden yararlanamıyoruz
Sağlık hizmetinden yararlanamadığımız gibi o an çalıştığımız halde resmiyette çalışmıyor olarak gözüktüğümüz için GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borçlarımız katlanarak hanemize yazılmaya devam ediyor.
Çalıştığımız halde resmiyette çalışmadığımız için çalıştığımız günler emekliliğimize sayılmıyor ve emekli olamıyoruz.
Yurtdışına çıkmak istediğimizde vize başvurularında resmiyette çalışmadığımız , gelirimizi resmi bir şekilde belgeleyemediğimiz için kendimizi işsiz olarak tanımlamak zorunda kalıyor ve uluslararası alanda saygıdeğer bir mesleğe sahip olmanın avantajını kullanamaz hale geliyoruz.
Böyle gelmiş böyle gider anlayışını kırmak için ne yapmamız lazım ?
Böyle gelmiş böyle gider anlayışı biliyoruz ki siz oyuncularımızdan rejisörlerimize, menajerlerimizden yapım şirketlerine kadar sahne sanatları sektöründe olan herkeste oldukça hakim bir düşünce.
Yıllar içerisinde kemikleşmiş yanlış bir işleyişi değiştirmek hele de tek başına veya birkaç kişi ile başarmak çok zordur . Ancak kararlı ve bilinçli şekilde birlik olunduğu takdirde kemikleşmiş işleyişi değiştirmek de bir o kadar kolaydır .
Bu yüzden siz genç meslektaşlarımızı ve öğrenci dostlarımızı sendika çatısı altında birlik olmaya çağırıyoruz. Emeğimizin sömürülmesine ve yarınlarımızın karartılmasına engel olmak için birlikte mücadele etmek zorundayız.
Neden Oyuncular Sendikası Gençlik Birimi ve Neden Sendikalı olmalıyız ?
Gençlik birimi, bilinçli profesyonel olma yolunda karşılaştığınız tüm sorunları çözmede size yardım sunma ve bilinçlendirme amacı taşımaktadır.
Gençlik biriminin sezon içerisinde yapacağı bir çok etkinlikten haberdar olma ve bu etkinliklere katılma fırsatınız olacak.
Sendikamız 60’ı aşkın ülkenden 90’ı aşkın oyuncu sendikalarının da üye olduğu “The İnternational Federation of Actors “ (FIA) üyesidir. Dolayısı ile oyuncular sendikası üyeleri FIA çatısı altındadır , bu da yurtdışı arenasındaki işlerimizde mesleğimizin profesyonelleri olduğumuzu tescil edebilmemizi sağlamaktadır. Gençlik Birimi, öncü bir birim olarak, FİA’nın da desteğini alarak genç sanatçıları ve öğrencileri uluslararası işleyiş konusunda da bilinçlendirme çalışmaları yapmayı planlamaktadır.
Üyelerimiz sendikamızın avantajlarından ücretsiz ya da indirimli olarak yararlanır. (İndirimler, üyelere özel etkinlikler ,mesleki eğitim programları, hukuki yardım vb. )
Tüm bunların yanı sıra öğrenci ve meslektaşlar olarak birlik olup “ böyle gelmiş böyle gider “ anlayışını değiştirebileceğimiz , mesleğimiz ve bizler için gerek uzlaşıcı gerekse hukuksal yoldan mücadele edebilecek bir çatıdır sendika.
Unutmayalım ki her alanda olduğu gibi değişim için her zaman birlik olmaya ihtiyacımız var!
Tıpkı çok sesli korolarda olduğu gibi bizlerin müzik yapabilmek için “çok” olmaya ve çağdaş iyi bir meslek eğitiminin varolabilmesi ve haksızlıklara karşı mücadele edebilmemiz için de “birlikte” olmaya ihtiyacımız var.
Bu sebeple siz meslektaşlarımızı sendikamız çatısı altında birlik olmaya davet ediyoruz.
BU DAVET BİZİM
Değerlerimiz İlkelerimiz
Bizler Türkiye’nin dört bir yanından sahne sanatlarına gönül vermiş genç profesyonelleriz ve kendimizi var etme yolunda Oyuncular Sendikası Gençlik Birimi olarak çözüm üretmek üzere bir araya geldik. Meslek hayatının başında olan biz gençler sektördeki kemikleşmiş yanlış işleyişi değiştirmek, emek sömürüsünün önüne geçmek ve sektörü geliştirmek için ortak çözümleri saptıyoruz.
Gençler olarak üretimin birliktelikten geçtiğini savunuyoruz. Hayallerimizi gerçek kılmanın, dayanışarak başarılacağını düşünüp, birlikten ve beraberlikten doğan gücün atılan her bir adımla çoğalacağına inanıyoruz.
Cinsiyet, din, dil, ırk, renk, cinsel yönelim ve siyasi ideoloji ayırt etmeksizin insan ve işçi haklarının dokunulmazlığını savunuyoruz.
Sanatımızda sansür ve engellemeleri kabul etmiyor, sanatın ancak özgür düşünce ve barışçıl bir dil ile var olabileceğini savunuyoruz.
Toplumdaki her türlü şiddetin karşısında durup; okullarımız ve çalışma ortamlarımızı eşitlikçi, barışçıl ve katılıma açık yönetimler kurmaya davet ediyor ve bunun için çalışmalar yapıyoruz.
Bu uğurda gelecekteki çalışma arkadaşlarımızla bir araya gelerek; umutlarımızı, hayallerimizi ve gençlik enerjimizi, bizi mesleki hayatımızda daha bilinçli ve etkin bireyler haline getirecek noktaların üzerinde birbirimizle ve meslek profesyonelleriyle tartışıp, öğreniyor ve çözümler üretiyoruz.
Var olan çalışma ve eğitim koşullarımızı iyileştirerek işimizi, tüm engellerden uzak özgür bir üretim alanında gerçekleştirmek için çabalıyoruz. Bunun için hayallerimizi ve çözümlerimizi paylaşan, bütün genç meslektaşlarımızı aramıza davet ediyoruz.