Duru Tiyatronun kapatılması ile ilgili 21 Kasım 2012 tarihinde tiyatroda bir destek buluşması gerçekleşti. Çok sayıda sanatçı ve örgütlerinin destek verdiği buluşmada aşağıdaki metin basına duyuruldu.
Değerli Basın Mensupları ve Duruşumuza Destek Olan Tüm Duru Tiyatro Dostları,
Malumunuz üzere 09.02.2012 tarihinde yürürlüğe giren 28199 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği’nin iptali için tarafımızca Danıştay nezdinde bir iptal davası ikame edilmiş, işbu iptal davası kapsamında yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir.
Bahse konu yürütmenin durdurulması kararının temel gerekçesi, yetki ve şekil yönünden hukuka aykırılık olarak ifade edilmiş, bu itibarla, Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıklarınca müştereken düzenlenmesi gereken işbu Yönetmeliğin, sadece Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmiş olması ve 2577 sayılı Yasanın 27. maddesinde öngörülen koşullar da gerçekleşmiş olduğundan yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir.
Bahse konu yürütmenin durdurulması kararını takiben dün, yani 20.11.2012’de, 28199 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 28473 sayılı Yönetmelik, Resmi Gazetede yayımlanmakla yürürlüğe girmiş, ilk yönetmeliğin 31. maddesinde Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararındaki yetki ve şekil eksikliği giderilmek suretiyle “Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nca müştereken hazırlanan bu Yönetmelik, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer” şeklinde usûlî bir madde eklenerek, iptale konu Yönetmeliğin tüm hükümleri aynen korunmuştur.
İptal davamız derdest olup, yukarıda adı geçen ek yönetmelik için de ayrıca iptal davası ikame edilecektir.
Ancak önemle belirtmek gerekir ki; iptale konu 28199 sayılı Yönetmelik, DURU TİYATRO’nun Kadıköy Anadolu Lisesi’ne ait mahalde tiyatro olarak faaliyet göstermesine engel olmamakla beraber, bilakis sözleşmesinin yenilenebilmesine olanak sağlayan bir hüküm de ihtiva etmektedir. Şöyle ki;
Geçici Madde 1 – Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce salon, açık alan ve otopark olarak kiraya verilen yerlerin sözleşmeleri sözleşme bitim tarihinden sonra yenilenmez.
Geçici Madde 2 – Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce sözleşmesi sona eren veya devam eden ve sözleşme bitim tarihi itibarıyla sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getiren kantin, yemekhane, kafeterya ve benzeri yerleri işleten kiracıların talep etmeleri halinde mevcut kiracılara bu yerler pazarlık usûlü ile kiralanır.
denmektedir. Nitekim okul kantin işletmesi ve Geleceğin Yıldızları Basketbol Okulu’nun sözleşmeleri de bu kapsamda yenilenmişken DURU TİYATRO’ya eşitliğe aykırılık teşkil etse de aynı hüküm uygulanmamıştır.
Yine aynı Yönetmeliğin Sözleşmenin Feshi, İptali ve Kiralanan Yerlerin Tahliyesi başlıklı 22. maddesinde fesih nedenleri sıralanmış, bu sebepler arasında Türk Ceza Kanunun ilgili maddelerinde sayılan ağır ve yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş olmak, sağlığa zararlı gıdalar bulundurmak veya satmak, genel ahlak ve adaba aykırı hallerin soruşturma sonucu tespiti, eğitim ve öğretimi olumsuz etkileyen davranışların soruşturma ile tespiti, kiracının sözleşme hükümlerinde öngörülen yükümlülüklerini yapılan yazılı bildirime rağmen 15 gün içinde yerine getirmemesi gösterilmiştir.
Hiç şüphesiz DURU TİYATRO, kendisi ve hiçbir çalışanıyla kiracı bulunduğu süre boyunca ve halen bu nevi fesih sebeplerine muhatap olacak bir durum içine girmemiştir. Dikkat edilirse Yönetmelik, uygulayıcıların keyfî davranışlarına mani olmak adına, bu yöndeki vakaların yetkili mercilerce soruşturulup, incelemeye tabi tutulması ve tespitini şart koşmuştur. DURU TİYATRO, hiçbir koşulda bu nevi bir soruşturma yahut inceleme geçirmemiştir. Neticeten Yönetmelikte sayılan işbu fesih sebeplerinin de DURU TİYATRO açısından tatbiki söz konusu değildir.
Ancak buna rağmen, Kadıköy Anadolu Lisesi Okul Aile Birliğince keşide edilen ve DURU TİYATRO’ya 06.11.2012 günü tebliğ edilen Beşiktaş 4. Noterliği’nin 30828 yevmiye nolu ihtarnamesiyle DURU TİYATRO’nun kira sözleşmesinin feshedildiği bildirilmiştir. Fesih sebebi olarak da;
-
28199 sayılı Yönetmelik gereği sözleşmeyi yenilemeye hukuken imkân olmadığı,
-
Okulun kira sözleşmesine konu salona ihtiyacı olduğu,
-
Mecurun kullanım amacı dışında kullanıldığı, yüksek sesli müzik açarak, sigara kullanımına izin vererek gerekli özenin gösterilmediği, okul ortamına aykırı hareket edildiği beyan edilmiştir.
Yukarıda da beyan ettiğimiz gibi;
-
28199 sayılı Yönetmelik, DURU TİYATRO’nun sözleşmesinin yenilenmesini imkânsız kılmamaktadır. Geçici 2. Madde, dikkatle incelenirse sözleşmenin yenilenebileceği aşikârdır.
-
Kira dönemi boyunca okulun ihtiyacı olan her vakit, salon okulun kullanımına tahsis edilmiştir. Bundan sonra da edilecektir. Okul yönetimi, salonu talep ve ihtiyaca rağmen kullandırmadığımızı iddia ediyorsa ispatla mükelleftir.
-
Okul ortamına aykırı bir durum tespit edildiyse niçin Yönetmeliğin emrettiği gibi soruşturma ve inceleme başlatılmamış yahut bir uyarı yapılmamıştır?
Görüldüğü üzere 28199 sayılı Yönetmelik, keyfî uygulamanın bir perdesi olarak kullanılmakta, DURU TİYATRO ve gıyabında Emre KINAY lekelenmektedir.
Hukukî mücadelemiz yanında, İlçe Milli Eğitim, İl Milli Eğitim, Müsteşarlık ve Bakanlık nezdinde her düzeyde yetkiliyle görüşmeler yapılmış, haklılığımız şifahen bildirilmiş ve fakat mağduriyetimizi giderecek hiçbir icraat yapılmamıştır. Yetkililer tarafından işbu Yönetmeliğin çıkarılma amacının okullarda mafyalaşan otoparklar ile sağlığı tehdit eden kantin işletmelerinin tasfiyesi olduğu ifade edilmiştir. Yoksa bir Kültür Merkezi haline gelmiş DURU TİYATRO vb. bir işletmenin tasfiyesi gayesini taşımadığı beyan edilmiştir. Tarafımıza yapılan bu açıklamalar ve yürütmüş olduğumuz hukukî mücadeleden aldığımız destekle faaliyetimizi sürdürmekteyiz ancak yaklaşık 1 haftadır daha da yoğunlaşan tacizler sebebiyle sabrımız taşmış bulunmakta, cezaî ve hukukî başvurularımızı yapmazdan ve bir sivil toplum hareketi başlatmazdan evvel, bugün bu basın açıklamamızla, yüzümüze karşı haklılığımızı dile getiren otoriteleri icraatta da bizlere sahip çıkmaya, Kadıköy Anadolu Lisesi’nde vuku bulan keyfî, hukuksuz ve adaletsiz duruma el koymaya çağırıyoruz.
Tarafımıza gönderilen tahliye ihtarnamesine rağmen;
-
Bahse konu fesih iradesi tarafımıza geç bildirildiğinden,
-
Fesih tarihinde dayanak olarak gösterilen 28199 sayılı Yönetmelik Danıştay Yürütmeyi Durdurma kararından da sabit olduğu üzere yetki ve şekil yönünden hukuka aykırı olup, dayanak gösterildiği fesih işlemini de hukuka aykırı kıldığından,
-
Geç bildirim ve dayanak Yönetmeliğin yetki ve şekil yönünden hukuka aykırı olması sebebiyle işlemin sakat olması ve bu süre zarfında sözleşmemiz bir yıl süreyle daha uzadığından,
-
Hali hazırda Yönetmelik iptali davamız derdest olup ek yönetmelik hakkında da iptal davası açılacağından, TC. Anayasası, kanun ve nizamnameleri ile uluslararası mevzuat nezdinde haklılığımıza inancımız tam olduğundan,
-
Fesihnamede gösterilen diğer tüm gerekçelerin hiçbiri gerçek olmadığı gibi, DURU TİYATRO aleyhine bugüne dek Yönetmeliğin emrettiği şekilde bir soruşturma başlatılmayıp, işbu sebeplerin her biri gerçek dışı olduğundan,
-
Sözleşmeye dayalı tüm edimlerimizi tam, vaktinde ve eksiksiz ifa ettiğimizden,
Aleyhimize başlatılan bu linç girişiminin keyfî ve münferit bir uygulama olduğuna inancımızdan dolayı mecuru tahliye etmiyor, bu uygulamanın TC. idaresinin genelinin bir tasarrufu olmadığına ve hukuk devletine olan inancımızla, yetkilileri sağ duyu ve icraata çağırıyor, gerekiyorsa bahse konu Yönetmeliğe tiyatrolar ve benzeri kamu yararına faaliyet gösteren tüm kurumlar için müstesna bir hüküm eklenmesini, Kadıköy Anadolu Lisesi içinde gerçekte neler olduğunun soruşturulmasını ihbaren talep ediyoruz.
DURU TİYATRO Adına,
Emre KINAY/Av. Yasemin KUMBARACIBAŞI