Sendikamızın Yönetim Kurulu üyesi olduğu Uluslararası Aktörler Federasyonu’nun (FIA) Avrupa ülkelerindeki üyelerinden oluşan EuroFIA grubunun 2017 yılındaki ilk grup toplantısı Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da 05-06 Nisan 2017 tarihlerinde yapıldı. Bu toplantıda sendikamızı Yönetim Kurulu üyemiz ve Uluslararası İlişkiler sorumlumuz Sercan Gidişoğlu temsil etti.
Bu toplantının bir gün öncesinde (04 Nisan 2017) EuroFIA grubunun temsilcileri Avrupa bölgesindeki ülkelerin telif toplama örgütlerinin temsilcileri ile buluştu. Türkiye adına bu toplantıya katılan BİROY’u Yönetim Kurulu üyesi Emre Yetim temsil ederken toplantının ana gündem maddelerini kişisel kopyalama hakları (private copying), Avrupa Birliği’nde tartışılmakta olan telif hakları (Copyright) reformu ve dijital telif hakları oluşturdu. Bu konularda yapılan altı oturum aracılığıyla Avrupa ülkelerindeki telif örgütleri temsilcileri sorunlarını ve gelişmeleri dile getirirken EuroFIA üyesi sendikalarla da görüş alışverişinde bulundular.
İki gün süren EuroFIA toplantısına ait detaylar şu şekilde:
1.GÜN – 05.04.2017
Toplantının açılışında oturum başkanının seçimi ve gündemin kabulünün ardından ev sahibi konumunda bulunan Danimarka oyuncu örgütlerinin temsilcileri, toplantının yapıldığı mekanda grubu ağırlayan İşçi Konfederasyonu’nun Başkanı ve FIA Başkanı açılış konuşmalarını yaptılar.
Toplantının sabah bölümündeki ilk seansta ‘Cinsiyet Eşitliği’ konulu panel yapıldı. FIA ve Kanada Oyuncular Sendikası (ACTRA) Başkanı Ferne Downey’in yönettiği panelde iki misafir konuşmacı yer aldı. Danimarkalı akademisyen-araştırmacı Tess Skadegard Thorsen kadınların ekranlarda nasıl cinsiyetçi şekilde temsil edildiğini, ne gibi roller aldığını anlatan bir sunum yaptı. Thorsen ayrıca kadınların başrolde olduğu filmlerin sayısının değil bu filmlerde kadınların ne şekilde gösterildiğinin cinsiyetçi yaklaşımı anlamak için önemli olduğunun altını çizdi. Daha sonra konuşan Nordea şirketi ‘Çeşitlilik ve Kapsayıcılık’ Departmanı Şefi Marianne Egeland Slig iş dünyasında, özellikle büyük şirketlerde gerçekten cinsiyetçiliğin önüne geçecek ve eşitliği sağlayacak uygulamalara örnekler verdi. Son olarak FIA Genel Sekreter Yardımcısı Dearbhal Murphy ‘Avrupa Sosyal Diyalogu’ kapsamında eşitlik alanında yürütülmekte olan ‘Avrupa Eylem Planı’ndan ve FIA’nın bu plana verdiği katkılardan bahsetti.
Sabah bölümündeki ikinci seansta ilk olarak, FIA’nın FIM (Uluslararası Müzisyenler Federasyonu) ve UNI-MEİ (Teknisyen sendikalarının konfederasyonu) ile birlikte AB fonlarından yararlanarak yürüttüğü ve bir kitapçık yayımlayarak sonlandırdığı ‘atipik çalışanlar projesi’nin devamı niteliğinde neler yapılabileceğine dair planlamalar aktarıldı. Sendikamızın da aktif bir parçası olduğu atipik çalışan projesi çalışma grubu bu proje kapsamında iki yıl içerisinde toplam 4 farklı atölye çalışması gerçekleştirmiş ve projenin final dokümanı FIA tarafından 2016 Eylül ayında yayımlanmıştı.
Sabah bölümündeki ikinci seansta daha sonra Avrupa Birliği’ndeki çalışma hayatını düzenleyen kurallar ve projelerdeki son gelişmeler, ‘Avrupa Sosyal Diyalogu’, ‘EuroFIA Dance Passport’ projesi ve FIA’nın Afrika, Latin Amerika ve Hindistan’daki bölgesel projeleri hakkında bilgiler verildi.
Öğleden sonra bölümünün ilk seansında ise ‘Sendikalarda Yeni Teknolojileri En İyi Şekilde Kullanabilmek’ konulu bir tartışma paneli düzenlendi. Panelde Finlandiya, Danimarka ve Hollanda örnekleri anlatıldı.
İlk günün son seansında fikri haklar alanındaki gelişmeler ve telif toplayıcı örgütlerle yapılan toplantının notları delegelere aktarıldı. Daha sonra FIA’nın Pekin Antlaşması (Beijing Treaty) Kampanyası hakkında bilgilendirme yapıldı ve bu amaçla açılan web sitesi hatırlatıldı. Son derece yararlı bilgiler ve materyallerle dolu bu site (www.beijingtreaty.com) tüm oyuncuların telif hakları için yapılan en kapsamlı ve önemli anlaşma olan Pekin Antlaşması hakkında bilgilenmesini sağlayacak ve konu hakkında farkındalık oluşmasına yardımcı olacaktır. Türkiye’nin henüz bu antlaşmayı imzalamadığını hatırlatırken tüm üyelerimizi bu siteyi ziyaret etmeye davet ediyoruz. Ayrıca 2016’da gerçekleştirilen kampanya gibi bu yıl da 26 Nisan Dünya Fikri Haklar Günü’nde ‘Let’s Ratify Now’ yazılı mesajlarla sosyal medyada selfi paylaşma kampanyası gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Tüm üyelerimizi bu anlamlı kampanyaya destek olmaya ve 26 Nisan’da sosyal medyada ‘Let’s Ratify Now’ yazılı mesajlarla selfilerini paylaşamaya davet ediyoruz. Gerekli bilgi ve materyale yukarıda adı geçen siteden ulaşabilirsiniz.
2.GÜN – 06.07.2017
Yarım gün ve tek seans olarak yapılan toplantıda öncelikle toplantı öncesi tüm üyeler tarafından yazılı olarak gönderilen ‘ulusal raporlar’ değerlendirildi. Sendika temsilcileri birbirlerine sorularını yönelttiler. Burada sendikamız adına söz alan Sercan Gidişoğlu ülkemizde ve sendikamızda son altı ayda yaşanan gelişmeleri detaylı olarak aktardı.
Daha sonra ‘Mülteci ve Göçmenler İçin Meslek Örgütleri Olarak Neler Yapabiliriz?’ başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde ÇASOD Genel Sekreteri Emre Yetim Türkiye’deki durumu, Equity UK adına Louise Mc Mullan Birleşik Krallık’taki ve İsveç Oyuncular Sendikası’ndan (TF) Mika Romanus da İsviçre’de yapılan çalışmaları aktardı. Daha sonra söz alan sendika temsilcileri kendi ülkelerinde zor durumda kalan bu kişilere destek olabilmek için neler yapmaya çalıştıklarını, nerelerde zorluklar yaşadıklarını paylaştılar.
Toplantının son bölümünde bir sonraki EuroFIA toplantısı ve FIA Yönetim Kurulu toplantısına dair bilgiler paylaşıldı.