FIA’nın Avrupa kolu ‘EuroFIA’ grubu üyeleri yılın son grup toplantısı için 07-08 Kasım 2018 tarihleri arasında Holanda’nın Roterdam kentinde buluştu. Toplantıda sendikamızı Genel Sekreterimiz ve Uluslararası İlişkiler Birimi sorumlumuz Sercan Gidişoğlu temsil etti.
EuroFIA grup toplantısının bir gün öncesinde 06 Kasım’da, EuroFIA ve IOTPD (International Organization For The Transition of Professional Dancers) tarafından ortaklaşa düzenlenen ve AB fonuyla desteklenen ‘Dance Futures; Creating Transition Schemes For Dancers and Promoting Sustainable Mobility in the Dance Sector’ projesinin kapanış etkinliği yapıldı. Etkinlikte üç farklı ülkeden (Belçika, Macaristan ve İspanya) dansçıların geçiş dönemi ve hareketliliği konularındaki örnek modeller ele alındı.
Daha sonra FIA ve IOTPD’nin dansçılarla ilgili projelerini nasıl devam ettirebileceğini konusunda fikir alışverişi gerçekleştirildi. Ayrıca dansçıların taciz, iş güvenliği, eğitim, sakatlık, v.b konularda yaşadığı sıkıntılara değinilen toplantı, EuroFIA’nın dansçılara özel servisi ‘Dans Pasaportu’nun yenilenmiş versiyonunun tanıtılması ile sona erdi.
Dans Pasaportu, FIA üyesi bir sendikaya mensup bir dansçının Avrupa’da başka bir ülkede çalışırken, çalıştığı ülkedeki sendika üyelerinin yararlandığı koruma ve hizmetlerden yararlanmasını amaçlayan ve uzun zamandır EuroFIA bölgesinde uygulanan bir proje. Ancak bir süredir projenin çeşitli sorunlardan ötürü istenen etkiyi yaratamadığı görüldüğünden pasaportun yeni, dijital bir versiyonun oluşturulmasına karar verilmişti.
Pasaportun yeni versiyonu bu toplantıyla tanıtıldı ve kullanıma açıldı. Tüm dansçılar Dans Pasaportu’na sahip olmanın, sendika üyesi olmanın kendilerine getireceği avantajları ve pasaport ile ilgili detaylı bilgileri www.dancepassport.eu Web sitesinde bulabilirler. Dans Pasaportu konusunda daha detaylı bilgi almak isteyen dansçı üyelerimizi sendikamız ile irtibata geçmeye davet ediyoruz.
07-08 Kasım’daki EuroFIA toplantısında 2 gün boyunca grubun gündeminde düzenli olarak ele aldığı konularla (Fikri haklar, Digital haklar, AB direktifleri ve kültür politikaları, Görsel-İşitsel Medya ve Canlı Performans Alanında Avrupa Sosyal Diyaloğu, Atipik çalışanlar projesi, FIA bölgesel projeleri ve Yönetim Kurulu toplantısı, v.b) ilgili son gelişmeler anlatıldı.
Toplantıda iki konuyla ilgili tartışma panelleri yapıldı. İlk panelde hayatımıza git gide daha çok giren, yavaş yavaş konvansiyonel yayıncılığın yerini almaya başlayan internet üzerinden video yayın platformları ele alındı ve özellikle Netflix örneği üzerinden canlı bir tartışma seansı gerçekleştirildi. İkinci özel panel Hollanda’da Kültür Sektöründeki iş gücü pazarının som dönemde yaşadığı sıkıntılar ve gelişmeler aktarıldı. Hollanda örneği üzerinden Avrupa genelindeki sıkıntılar ve olası çözüm seçenekleri grup tarafından dile getirildi.
Bu paneller dışında iki konuda bilgilendirme seansları yapıldı; ‘toplu iş sözleşmeleri ve rekabet kanunları’ ve ‘tacize karşı çalışmalar’. Gerek ulusal bazda (Hollanda, İrlanda) gerekse Avrupa genelinde bu konularla ilgili son gelişmeler ve örnek çalışmalar aktarıldı.
Toplantının son bölümünde ulusal raporlar üzerinden üye sendikaların belirtmek istediği diğer noktalar ele alındı. Toplantı dilekler ve istekler bölümüyle sona erdi.