OS_SiteLogo
0%
Loading ...
  • Eylül 29, 2017
FIA’nın Avrupa kolu ‘EuroFIA’ grubu 26-28 Eylül 2017 tarihleri arasında Polonya’nın başkenti Varşova’da buluştu. Bu buluşmada sendikamızı Genel Sekreterimiz ve Uluslararası İlişkiler Birimi sorumlumuz Sercan Gidişoğlu temsil etti.

Üç günlük buluşmanın ilk gününde ‘EuroFIA Dans Pasaportu’ projesi ele alındı. Dans Pasaportu, FIA üyesi bir sendikaya mensup bir dansçının Avrupa’da başka bir ülkede çalışırken, çalıştığı o ülkedeki sendika üyelerinin yararlandığı koruma ve hizmetlerden yararlanmasını amaçlayan ve uzun zamandır EuroFIA bölgesinde uygulanan bir proje. Ancak bir süredir projenin çeşitli sorunlardan ötürü istenen etkiyi yaratamadığı görüldüğünden pasaportun yeni, dijital bir versiyonun oluşturulmasına karar verildi. Bu konuda EuroFIA Dans Çalışma Grubu’nun yaptığı hazırlıklar doğrultusunda toplantıda pasaportun eski versiyonuna dair sorunlar ve yeni versiyon için yapılabilecek değişiklikler tartışıldı. Bu bağlamda yeni versiyon için Dans Çalışma Grubuna fikirler sunmak amacıyla bir SWOT (Güçlü-Zayıf Yanlar, Tehditler-Fırsatlar) analizi çalışması da yapıldı.

27-28 Eylül’de ise EuroFIA grubu 2017 yılındaki ikinci olağan toplantısı için bir araya geldi. Toplantının ilk gününde 3 farklı panel yapıldı ve FIA çalışmalarıyla ilgili son durum delegelere aktarıldı.

Günün ilk paneli Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu’nun moderatörlüğünde ve ev sahibi ülke konumunda olan Polonya’dan 3 sanatçının katılımıyla yapıldı. Panelin konusu Polonya’da ve Avrupa genelinde ‘Sanatsal İfade Özgürlüğü’ydü.

Günün ikinci paneli ‘sanat alanında zorlama, zorbalık ve rahatsız edici davranışlarla mücadele’ üzerineydi. Panelde Birleşik Krallık, Fransa ve Belçika’da bu konuda yapılan anketler çalışmaları ve kampanyalar aktarıldı.

Son panel ‘serbest çalışanların sendikal organizasyonu ve yaşanan zorluklar’ hakkındaydı. Panelde konuşmacılar İrlanda, Polonya ve Danimarka’da serbest çalışan oyuncuların haklarıyla ilgili yaşanan son gelişmeleri aktarıldılar. Bu alanda son yıllarda FIA çalışmalarına katkı sunmuş bir sendika olarak biz de Türkiye’de bu konuda sektördeki son gelişmeleri kısaca aktardık.

Panellerin dışında FIA sekreteryası tarafından EuroFIA grubunun gündeminde düzenli olarak ele aldığı konularla (Fikri haklar, Digital haklar, AB direktifleri ve kültür politikaları, Atipik çalışanlar projesi, v.b) ilgili son gelişmeler anlatıldı.

varsova1
EuroFIA grup toplantısının son gününde ‘seslendirme’ konulu son panel gerçekleştirildi. Panelde İspanya ve Macaristan’daki son gelişmelerin yanı sıra Genel Sekreterimiz Sercan Gidişoğlu tarafından Türkiye’deki son durum anlatıldı. Özellikle sendikamızın yürüttüğü sosyal diyalog süreci ve 1 Ağustos 2017 itibariyle yürürlüğe giren Netflix Taban Tarifesi’nin detayları Avrupa’daki Oyuncular Sendikalarının temsilcilerine aktarıldı. Sunumların ardından panel, çok verimli bir paylaşımın yaşandığı tartışma bölümüyle devam etti. Bir çok temsilci kendi ülkelerindeki seslendirme sektöründen ve sorunlarından örneklerle bahsetti. Geçtiğimiz Nisan ayında Kopenhag’da da gündem olan seslendirme alanında artık uluslararası birlikteliği güçlendirecek daha somut adımlar tartışılmaya başlandı.
Toplantının son bölümünde ulusal raporlar üzerinden üye sendikaların belirtmek istediği diğer noktalar ele alındı. Bu bölümde Oyuncular Sendikası olarak Antalya Film Festivali’nde Ulusal Yarışma’nın iptali ve sonrasında yaşananları Avrupalı meslektaşlarımıza anlatıp onlara Türkiye’deki meslek birliklerinin aldığı ortak tavrı ilettik ve desteklerini talep ettik. FIA sekreteryası ve Avrupalı kardeş sendikalarımız bu konuda tamamen yanımızda olduklarını ve kendi ülkelerindeki sinemacıları bilgilendireceklerini söylediler. Toplantı dilekler ve istekler bölümüyle sona erdi.
varsova2

Leave A Comment

Fields (*) Mark are Required