OS_SiteLogo
0%
Loading ...
  • Haziran 5, 2014

Her yıl iki kez düzenlenen EuroFIA (Uluslararası Aktörler Federasyonu Avrupa Birimi) toplantısının bu yılkı ilk toplantısı Atina’da gerçekleşti. Oyuncular Sendikası adına Genel Başkan Memet Ali Alabora, BİROY adına Genel Sekreter Aslı Şahin’in katıldığı toplantının ilk gününde sendikalar ve telif örgütleri toplandı.
Toplantının özetini aşağıda bulabilirsiniz.
EuroFIA 1. GÜN
1. Oturum – Kişisel Kopyalama (Private Copying)
9:00 – 9:05 
Konuşmacı: Rigas Axelos (DIONYSOS Collecting Society)
Yunanistan’ın ev sahipliği yaptığı EuroFIA toplantısında açılış konuşmasını yapan Rigas Axelos, Yunanistan’daki ekonomik krizin sanatçıları ne kadar etkilediğini, daha önceden kazanılmış telif haklarının bile alınamaz hale geldiğini anlattı. Axelos konuşmasını tek çarenin dayanışma olduğunu vurgulayarak kapadı.
eurofia1oturum
9:35 – 10:45
Moderatör: Dearbhal Murphy (FIA, Belçika) 
Kişisel kopyalama tartışmalı bir alan olduğundan AB içinde de konu ile ilgili kesin bir karar verilememiştir. Kişisel kopyalama konusunda gelecek Avrupa çerçevesi belirsizliğini korurken, ulusal düzeyde konu ile ilgili hem pozitif hem de negatif gelişmeler oldu. Bu gelişmelerden ne gibi dersler çıkarılabilir ve Avrupa düzeyinde hangi strateji benimsenmelidir?
Konuşmacı: Jimmy Shuman (SFA, Fransa)
Fransa’da ve Avrupa’da kişisel kopyalama ile ilgili son durumu aktardı. Dijital bulut sistemi ile ilgili olarak da icracı santatçıların haklarının korunması için daha fazla çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Konuşmacı: Andy Prodger (BECKS, İngiltere)
İngiltere’ de hala kişisel kopyalamadan doğan harçları (levy) toplayamadıklarını aktararak konuşmasına başladı. Bununla ilgili yaptıkları çalışmaları aktardı. Şu anda İngiletere hükümeti ile yürüttükleri görüşmeleri ve yaptıkları kampanyayı anlattı.
Konuşmacı: Caspar de Kiefte (FNV- KIEM, Hollanda)
Kiefte Hollanda tecrübesini anlattı.  Özelikle CD ya da DVD ile kopyalamanın yerini taşınabilir cihazlarla kopyalamaya bırakmasının sanatçıların kişisel kopyalama anlaşmalarını nasıl etkilediğini ve bunun için yaptıkları çalışmaları aktardı. Kişisel kopyalama harcının kimden alınması gerektiği ile ilgili Avrupa genelinde alınmış kararlarla ilgili örnekler verdi. Kimi kararlar kullanıcıların ödemesi gerektiğini söylerken,  kimi kararlar sağlayıcıların ödemesi gerektiğini vurguluyor. Hollanda’dan kazandıkları davalarla ilgili örnekler aktardı. Şu an 25-30 Milyon Euro civarında kişisel kopyalama harcı toplayabildiklerini aktardı.
Soru ve cevaplarla sona eren oturumda kişisel kopyalama ile toplanan harçların geleceğine ilişkin fikirler paylaştı ve geleceğin çok da aydınlık olmadığı vurgulandı.

2.Oturum – Telif Konulu AB Müzakeresi 
eurofia2oturum
10:45 – 11:45
Telif hakkındaki AB Müzakeresi,  telif konusunda modern bir yasal çerçevenin nasıl olması gerektiği ile ilgili son derece kutuplaşmış görüşlerden ve oldukça farklı bakış açılarından oluşan 11 000 yanıt aldı.  Müzakereyi izleyen dönemde dikkate alınması gereken nokta ne olucak?
Moderatör: Dominick Luquer (FIA, Belçika) 
Luquer değişen teknolojik koşullara göre AB’nin değiştirmek için hazırlık yaptığı kopyalama harcı düzenlemeleri ile ilgili FIA’nın, sorumlu AB komisyonu ile yaptığı görüşmeleri aktardı. Söz konusu değişikliğin icracı sanatçıların haklarında bir kayıp yaratacağını ve bunu komisyona aktardıklarını,  icarcı sanatçıların haklarını koruyan mevcut düzenlemelerin korunması gerektiğini analttıklarını belirtti.
Konuşmacı: Anne-Charlotte Jeancard (ADAMI, Fransa)
Jeancard, ADAMI’nin Fransız hükümetinin de desteğini alarak söz konusu değişiklikle ilgili AB’de yürüttükleri lobi faaliyeti ile ilgili bilgi verdi. Yeni düzenlemede önceliğin ticareti ve dolaşımı serbestleştirmek olduğunu ve icarcı sanatçıların haklarının öncelikli olarak ele alınmadığını ve bunu yaratacağı sorunları anlattı.  Ve AB komisyonuna yaptıkları önerilerin içeriği ile ilgili detaylı bilgi verdi.
Konuşmacı: Bjørn Høberg Petersen (DSF, Danimarka)
Komisyonla yapılan görüşemlerde bölgesellikten vazgeçlmemesi gerektiğini vurguladıklarını anlattı.  Bölgesel kurallar getirebilmenin neden geçerli olarak kalması gerektiğini anlattı.
3.Oturum – Oyuncular için daha iyi ücret ve adil sözleşmeler
12:30- 13:20
Moderatör: Dominick Luquer (FIA, Belçika) 
FIA’nın icracı sanatçıları daha adil anlaşmalarla çalışması için yaptıkları çalışmaları anlattı.  Ulusal kanunlarına göre ister serbest çalışan olarak,  ister işçi olarak görünsünler,  tüm icracı sanatçıların temel işçi haklarından faydalanması,  toplu sözleşmeler imzalayabilmesi için çalıştıkları söyledi. AB dahilinde daha adil sözleşmeler yapılması için var olan düzenlemelerin icracı sanatçılar için daha iyi uygulanması için çalıştıklarını dile getirdi.
Konuşmacı: Wisso Wissing (NORMA, Hollanda)
Özelikle yeniden sayma (renumeration – http://en.wikipedia.org/wiki/Remuneration ) hakları ile ilgili Hollanda’da nasıl bir çalışma yaptıkları anlattı. İki yıl önce İstanbul’da yapılan toplantıda alınan kararlar doğrultusunda,  İspanyol modelini benimseyerek ilerlediklerini anlattı. Tartışmanın yapımcıların mı,  kullanıcıların mı,  sağlayacıların mı bu hakları karşılaması gerektiği üzerine olduğunu aktardı.
Wissing’in konuşmasında sonra soru-cevap kısmında rolü az olan icracıların haklarının toplanmasının Hollanda’da çıkacak yasada nasıl çözümleneceği tartışıldı.  Wissing bunun daha fazla müzakere gerektireceğini belirtti.
Konuşmacı: Xavier Blanc (AEPO-ARTIS, Belçika)
Avrupa’daki farklı ülkelerde yeniden sayma (renumeration) haklarının farklı uygulamaları hakkında bilgi verdi. Ve daha adil bir kazanım için önerilerini aktardı. Özelikle on-demand, pay tv gibi dijital platformalarda bu hakların icracı sanatçılar açısından korunması ile ilgili görüşlerini ve yaptıklarını aktardı.

14:45 – 15:45
Pekin Anlaşması (Beijing Treaty)
Pekin Anlaşması 20-26 Haziran 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen Görsel-işitsel İcraların Korunması Hakkındaki Pekin Diplomatik Konferansında (Diplomatic Conference on the Protection of Audiovisual Performances, June 20 to 26, 2012 – Beijing, China) kabul edilmiştir. “WIPO Görsel İşitsel İcralar Hakkında Pekin Anlaşması”  (WIPO Beijing Treaty on Audiovisual Performances) ile ilk kez görsel işitsel eserler ve eser sahipleri uluslararası telif hakları çerçevesinde daha kapsamlı bir şekilde korunmaya alınmış olmaktadır.
WIPO çerçevesinde şimdiye kadar düzenlenen konferanslar arasında en yüksek katılım düzeyine ulaşan Konferansa 156 üye ülke, 6 hükümetler arası örgüt, 45 sivil toplum kuruluşu katılmış olup 48 ülke ise Konferans sonunda anlaşmayı imzalamıştır. Türkiye ise henüz anlaşmayı imzalamamıştır.
Detaylı bilgi için    http://www.telifhaklari.gov.tr/ana/sayfa.asp?id=464
http://www.wipo.int/dc2012/en/
Pekin Anlaşmasına ulaşmak için : http://www.wipo.int/treaties/en/text.jsp?file_id=295837
EuroFIA’daki bu oturumda Pekin Anlaşmasının uygulanması konusundaki zorlukların halen devam ettiği belirtilmiş, bu açıdan sendikalar ve dernekler bu anlaşmanının en iyi şekilde uygulanması ve ülkelere adaptasyonu konusunda nasıl beraber çalışabilirler üzerine konuşmalar yapılmıştır.
bejing
Moderatör: Ferne Downey (FIA Başkanı) 
Pekin’de 2012’de  icracı sanatçıların haklarının savunulması için imzalanan WIPO (Uluslararası Fikri Mülkiyet Örgütü) sözleşmesinin,  imzalayan ülkeler tarafıdan onaylanması  için FIA’nın yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Bu çalışmaya destek olmak için Youtube’da yayınlanmak üzere hazırlanmış ve ünlü isimlerin de katıldığı “Movies, A Global Passion”  kampanyasını aktardı. (Ferne Downey’nin yer aldığı video: http://youtu.be/rTUqMwGMnsk Başka bir video: Javier Bardem, Actor – Movies, a Global Passion: http://youtu.be/71fpa_npJB8)
Sözleşmenin imzanlanmış olmasının büyük bir başarı olduğunu ama esas meselesinin uygulamaya konması olduğunu söyledi.
Konuşmacı: Dominick Luquer (FIA, Belçika)
Luquer sözleşme ülkeler tarafından onaylandıktan sonra da uygulama konusunda hala yapılcak çok şey olduğunu,  çünkü kimi zaman üye ülkelerin onaydan sonra oturup,  kendi kanunlarını düzenleyerek uygulamaya geçmek için bir şey yapmadığını anlattı. Sözleşmenin içeriğinin FIA üyesi örgütler tarafından iyice özümsenmesi gerektiğini bunun için de bir iletşim planı hazırladıklarını aktardı. FIA’nın bunu icarcı sanatçılara ve örgütlerine anlatabilmek için hazırladıkları taslak kılavuzu sundu.
Konuşmacı: Jose Maria Montes (AISGE, İspanya)
Avrupa genelinde anlaşmanın onaylanması  için yapılması gerekenleri ve sendikaların ve toplayıcı örgütlerin neler yapması gerektiğini anlattı.
16:00-17:30
Yeni Avrupa Parlementosu ve Komisyonu
EuroFIA’nın bu oturumu seçimler sonucunda oluşan yeni Avrupa parlementosu ve komisyonu ile ilgilidir.  Bu yeni oluşumlar aynı zamanda yeni bir siyasi çerçeve ile yeni müttefikler ve lobi stratejileri de oluşturmuştur. EuroFIA tüm bu birlikteliklerden nasıl faydalanılabileceği ile ilgili fikirler paylaşılmıştır.
Moderatör: Catherine Alméras (SFA, Fransa) 
Yeni yapılan Avrupa Birliği seçimlerinin kendileri açısından doğurduğu sorunları anlatarak konuşmasına başladı. Seçimlerden güçlenerek çıkan aşırı sağ partilerin icracı sanatçıların haklarını ilgilendiren, telif ya da diğer konularla ilgili bilgileri ve ilgileri olmadığını aktardı.
Konuşmacı: Mikael Waldorff (DSF, Danimarka)
Konuşmasına seçim sonuçlarını değerlendirerek başladı. Seçimde merkez partiilerin güç kaybettiğinin altını çizdi. Seçim sonucunun “Fikri Mülkiyeti” etkileyeceğini esprili bir şekilde anlattı.  Sol partilerin “fikri”,  seçimden güçlenerek çıkan sağ partilerin ise “mülkiyeti” öne almalarının icaracı sanatçıların haklarını da etkilyeeğini söyledi.
Konuşmacı: Tilo Gerlach, (GVL, Almanya)
O da seçim sonuçlarının kültür sanat hayatını ve ilgili hakları nasıl etkileyeceğini anlattı. AB parlamentosuna seçilen üyelerden hangilerinin hakların savunulması konusunda yardımcı olabileceğini aktardı.
Konuşmacı: Johannes Studinger (UNI MEI, Belçika)
Studinger konuşmasına AB seçimleri için kendi evinde eşinin oğlunu oy vermeye ikna edememişken,  AB parlamentosunda UNI MEI ( http://www.iaea-globalunion.org/a-propos/uni-mei) olarak yaptıkları lobi faaliyetlerini anlatacak olmanın yarattığı çelişkinin altını çizerek başladı. Daha sonra UNI MEI olarak AB parlamentoda yaptıkları lobi faaliyetleri ile bilgi verdi. Lobi faaliyetleri sırasında karşılaştıkları politikacıların nasıl sanatçılardan ziyade kullanıcıların ve sağlayıcıların haklarına daha çok gönderme yaptıklarını anlattı.
Konuşmanın devamında Mikeal Waldorff tüm Avrupayı kapsayacak bir Telif yasasının son seçimlerden sonra hayal olduğunu vurguladı.
sonoturum
 
 

Leave A Comment

Fields (*) Mark are Required