OS_SiteLogo
0%
Loading ...
  • Haziran 15, 2015

FIA (Uluslararası Aktörler Federasyonu) tarafından düzenlenen 2. Dünya Canlı Performans Konferansı, Dünya genelinde 45 farklı ülkenin sendikalarından delegelerin katılımıyla 04-06 Haziran 2015 tarihleri arasında İrlanda’nın başkenti Dublin’de yapıldı. Resmi açılışının İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins tarafından yapıldığı konferansta sendikamızı Genel Başkanımız Meltem Cumbul ve uluslararası ilişkilerden sorumlu yönetim kurulu üyemiz Sercan Gidişoğlu temsil ettiler. FIA’nın Avrupa kıtasındaki üyelerini biraraya getiren ve sendikamızın da içinde bulunduğu EuroFIA grubunun 2015’deki ikinci toplantısı da yine Dublin’de 02 Haziran 2015 Salı günü gerçekleştirildi. EuroFIA toplantısı ve Canlı Performans Konferansı’nın ayrıntıları şu şekilde:

EuroFIA
Tek gün süren toplantı, divan seçimi, gündemin ve bir önceki EuroFIA toplantı tutanağının onaylanmasıyla başladı.
İlk olarak FIA Genel Sekreter Yardımcısı Dearbhal Murphy Avrupa Birliği’ndeki son gelişmeleri, özellikle de ‘çalışma zamanı’ direktifi ve ‘telif’ konulu çalışmalarda gelinen son noktayı aktardı. Murphy, Avrupa Birliği’nce kabul görme eğilimi olan bazı yeni ticaret düzenlemelerinin kültür ve sanat alanı çalışanları ve sendikaları için ortaya çıkarabileceği bazı olası tehlikelere dikkat çekti.
Daha sonra FIA’nın çocuk oyuncular için hazırladığı ‘kılavuz kitap’ çalışması kısaca tanıtıldı.
İkinci seansta, ev sahibi İrlanda Equity (Oyuncular Sendikası) örgütünün ve İrlanda’da oyunculuk alanındaki örgütlenmenin tarihine ilişkin yapılan sunumun ardından EuroFIA içindeki çeşitli çalışma grupları (Audovisual ve Canlı Performans grubu, atipik çalışanlar grubu) geldikleri son aşamayı aktardılar.
Öğleden sonra yapılan iki seansta ise öncelikle ulusal delegasyonların raporları üzerine konuşuldu ve FIA’nın Asya ve Afrika kıtasındaki çalışmaları kısaca aktarıldı.
FIA Genel Sekreteri Dominick Luquer’in Pekin Antlaşması ve telif hakları konulu uzun sunumunun ardından toplantı ‘internet üzerinden yayını yapılan prodüksiyonlar’ konulu bir panelle sona erdi. Panelde İngiltere Equity’den Stephen Spencer ve Amerika Birleşik Devletleri SAG-AFTRA’dan Duncan Crabtree-Ireland bu alandaki son gelişmeleri aktardılar.

Meltem-Dublin 2   2. Dünya Canlı Performans Konferansı
3 gün süren konferansın resmi açılışı İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins tarafından yapıldı. Gerçek bir sanat dostu ve insan hakları aktivisti     olan Cumhurbaşkanı Higgins tüm salon tarafından uzun süre ayakta alkışlanan konuşmasında oyuncuların toplum için öneminden bahsetti, oyuncuların ‘işçi’ olduklarını ve emeklerinden doğan tüm hakları almaları gerektiğini tüm açıklığıyla ifade etti. Cumhurbaşkanı Higgins’in konuşmasının tüm delegelerde yarattığı etkiyi FIA Başkanı Ferne Donwey’in şu sözlerle özetledi; “Teşekkür ederiz sayın Cumhurbaşkanı Higgins. Daha  önce hiç bu kadar iyi anlaşıldığımızı hissetmemiştik”.
Tüm Dünya’daki canlı performans sanatçılarının (tiyatrocular, dansçılar, opera şarkıcıları, sirk sanatçıları, sokak performans sanatçıları, v.b.) sorunlarının ele alındığı konferansın ilk gününde; “Güvensiz bir meslek”, “Haklarımız için mücadele”, “Finansman açığını onarmak” başlıklı paneller gerçekleştirildi. ‘Güvensiz meslek’ panelinde her yerde çalışma statülerinde sorun yaşayan oyuncuların durumu, çalışma şartlarındaki güvencesizlik ve bunların giderilebilmesi adına yapılabilecekler ele elınırken; ‘Haklarımız için mücadele’ panelindeyse UNESCO’nun oyuncu hakları ile ilgili standartlarının farklı ülkelerde nasıl uygulanıp geliştirilebileceği tartışıldı. Son paneldeyse sahne sanatlarının finansmanı alanında yeni oluşan fırsatlar, zorluklar ve gelişmeler ele alındı.
Konferansın ikinci gününde programda yer alan paneller şunlardı; “Sahnelerimizde çeşitliliğin global etkisi”, “Hareketliliğin bedeli” ve “Güvenlik kimseyi yaralamaz”. ‘Çeşitlilik’ konulu panelde özellikle faklı kimliklerin sahne sanatları dünyasında nasıl var olabildikleri örneklerle konuşulurken, ‘hareketliklik’ konulu paneldeyse ağırlıklı olarak performans sanatçılarının farklı ülkelerde çalışmak ve çalışma vizesi almak konusunda yaşadıkları zorluklar öne çıkartıldı. İşçi sağlığı ve can güvenliği konusunun ele alındığı son paneldeyse özellikle dansçıların ve sirk sanatçılarının bu alanda yaşadıkları ciddi sorunlar farklı ülkelerden örnekler etrafında tartışıldı.

Sercan-Dublin

Yine konferansın ikinci gününde bu üç panelin ardından akşam üzeri seansında 3 farklı atölye çalışması yapıldı. “Çocuk Oyunu” (Child Play) başlıklı atöye çalışmasında Genel Başkanımız Meltem Cumbul, ‘çocuk oyuncular’ alanında sendikamızın yürüttüğü çalışmaları ve yakın zamanda kanunlaşan yeni düzenlemeyi aktardığı bir sunum yaptı. Bu sunumda sendikamızın ‘Bu Sette Çocuk Var’ kampanyası kapsamında yapmış olduğu bilinçlendirme filmi ve sendikamızın yakın zamanda yayınladığı ‘Sendikalı Olmak; İşte Bütün Mesele Bu’ adlı dayanışma filmi ingilizce altyazıyla gösterildi.

Aynı anda bir başka salonda gerçekleştirilen “Bir Aktivist Olarak Sanatçı; Düşman Bir Ortamda Sendikayı Büyütmek ve Yeni Üye Kazanmak” (The Artist as Activist; Union Growth and Member Engagement in a Hostile Environment) başlıklı atölye çalışmasında yönetim kurulu üyemiz Sercan Gidişoğlu sendikamızın büyümek ve güçlenmek için yaptığı çalışmaları ve projelerini anlattı.
06 Haziran Cumartesi günüyse “Yeni, Yeni şeyler” ve “Dijital çağa giriş” başlıklı iki panel sonrasında Konjferans sona erdi. ‘Yeni Şeyler’ panelinde sahne sanatları, özellikle tiyatro alanındaki yeni akımlar, eğilimler ve bunların doğurduğu sonuçlar tartışıldı. ‘Dijital çağa giriş’ panelindeyse yeni iletişim teknolojilerinin sahne sanatlarının seyrinde yarattığı yeni durumlar, online yayınlanan performanslar ve bunların ücretlendirilmesi konuları ele alındı.

Leave A Comment

Fields (*) Mark are Required