30 Mart 2012 tarihinde öncelikle CHP ile ve devamında tüm partilerin Grup Başkan vekilleri ile bağlantıya geçilerek, Oyuncular Sendikası’nın Hukuk biriminin hazırladığı “Toplu İş ilişkileri Yasa Tasarısı” ile ilgili eleştiri ve önerilerimizi içeren raporumuzun önerge haline getirilip Genel Kurula sunulması sağlanmıştır. Raporun başlıca konularından biri ise Güzel Sanatlar İş Kolu talebidir.
Türkiye’de sendika ancak iş kolu esasına göre kurulabilir. Bu iş kolları yasa ile belirlenmiş durumdadır. Güzel Sanatlar olarak bizim iş kolumuz eğitim ve büro çalışanları ile beraber 17. iş kolu.
ILO’nun belirlediği normlara ve uluslararası sözleşmelere göre “meslek sendikası” kurmanın mümkün olması gerekir. Ancak bizde yasa gereği meslek sendikası kurmak mümkün olmayıp ancak iş kolu esasına göre sendika kurulabilmektedir. Öncelikli itirazımız bu yönde. ILO normalarına uygun olarak meslek sendikacılığının önünün açılmasını istiyoruz.
Diğer talebimiz ise iş kollarına yönelik. Diyoruz ki, madem meslek sendikasını kabul etmiyorsunuz o zaman bize ayrı bir iş kolu kurun! Yani 17. İş kolu eğitim büro ve güzel sanatlar olmasın yalnızca güzel sanatlar alanında çalışanlara yönelik ayrı bir “güzel sanatlar iş kolu” kurulsun. Bunu da çıkmak üzere olan toplu iş ilişkileri yasası ile yapılmasını istiyoruz. Çünkü bu yasanın çıkması çok yakın şu anda ve iş kolumuz yine aynI şekilde tanımlanmış. Bunu istememizin sebebi ise şu anda yasanın mevcut hali ile misal toplu iş sözleşmesi imzalama ihtimalimizin mümkün olmaması. Yasa henüz yürürlüğe girmeden bunun düzeltilmesini talep etmekteyiz.