2012 Ocak’ından bugüne Sendikanız neler yaptı?
Oyuncuların bağlı çalışan olması için yürütülen 4A Kampanyası‘nda;
- Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde 1. Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.
- Sektördeki tüm yapımcılara bir mektup gönderilerek taraflar arasındaki ilişkilerin iş hukukuna tabi tutulması gerekliliği detaylı bir şekilde anlatıldı.
- Sanatçıların sosyal güvenliği konusunda 200 oyuncunun katıldığı br bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
- Yapımcı Meslek Birlikleri ile toplantılar yapıldı.
- Oyuncular Sendikası’nın ev sahipliği ile 2. Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.
- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu hukuki sorunların çözümü odaklı bir toplantı gerçekleştirildi.
- 3. Koordinasyon Kurulu Toplantısı ile ilk kez yapımcılarla masaya oturuldu.
- 24 Temmuz tarihli “Sanatçıların Sigortalılığı” başlıklı Genel Yazı ile ilgili Yapımcılar Derneği’nin de katılımı ile bir değerlendirme toplantısı yapıldı.
- Dizi setlerinde gerekli denetlemelerin sağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumu Teftiş Kurulu Başkanlığı’na dilekçe yazılmış ve sigortalanması gereken oyuncuların tespiti ve fiillen bu durumun hayata geçirilmesi konusu belirtilmiştir.
- SGK Başkanı Fatih Acar ziyaret edilerek 24 Temmuz tarihli genel yazının genelge olarak çıkartılması konusunda son bilgi alınmıştır.
Çocuk Oyuncuların çalışma koşullarının düzenlenmesi amacıyla yürütülen Çocuk Oyuncular Kampanyası‘nda;
- Sendika Hukuk Birimi’nin başkanlığında çocuk oyuncuların çalışma koşulları ile ilgili tüm ulusal ve uluslararası mevzuat taranarak bir yönetmelik taslağı oluşturuldu.
- Pedegog ve psikolog uzmanlardan görüş alınarak yönetmeliğe son şekli verildi.
- ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) ile görüşme başlatılarak kampanyanın profesyonel olarak projelendirilmesi sağlandı.
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda çocuk oyuncular ile ilgili toplantı düzenlenerek Çocuk oyuncular ile ilgili yasa/yönetmelik çalışmasının uygulanması konuşuldu.
Sinema ve dizi sektöründe çalışma koşullarının işçi sağlığı ve güvenliği açısından belirli standartlara ulaşması amacına yönelik İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kampanyasın’da;
- Sine-Sen ile birlikte kampanyanın aşamaları belirlenmiş ve ilk aşamada hukuki çalışma ile ulusal mevzuatın ilgili maddeleri üzerine çalışıldı.
- İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Yapı İşletmeleri Anabilim Dalında öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Emre Gürcanlı ile ortalaşa bir proje ile yürütelecek olan teknik çalışma ile sektöre yönelik risk değerlendirme analizinin yapılmaya başlandı.
Oyunculuk alanında yer alan mesleklerin tanımının yapılması amaçlı Meslek Tanımı Çalışmasıyla;
- Oyunculuk alanında yer alan mesleklerin tanımının yapılması için görevlendirilmek üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)’na başvuruda bulunuldu.
- Onaylanan başvuru neticesinde Meslek Standartları Hazırlama Protokolü imzalandı.
- Çalışmalar 8 Şubat 2013 tarihinde oyunculuk meslek tanımı, 12 Mart 2013 tarihinde ise figüren meslek tanımı ile başlamıştır.
Uluslararası arenada dayanışmanın ilk adımı atıldı. Oyuncular Sendikası, 27-30 Eylül 2012 tarihinde Toronto’da düzenlenen Uluslararası Aktörler Federasyonu Dünya Kongresi’ne katılarak FIA üyeliğine kabul edilmiştir.
İstanbul Şehir Tiyatroları‘nda yapılan yönetmelik değişikliği konusunda hem Şehir Tiyatroları’nın özerkliğinin korunması amacıyla yapılan revizyon çalışmalarında hem de sürece yönelik eylemlerde İŞTİSAN’a (İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği) destek oldu.
Tüm bu gelişmelerin yanında Aidatlarınız nasıl harcandı? Neler değişti? Önümüzdeki dönemde neler olacak?
Hepsinin cevabı 2012 faaliyet raporunda. Faaliyet raporuna ulaşmak için tıklayınız.
Hep birlikte nice yaşlara!
Artık Başrol Dayanışmanın!