Rita Hester, 1998’de ABD’nin Boston şehrindeki evinde göğsüne aldığı 20 bıçak darbesiyle öldürüldü. Dünya Trans Hakları Hareketi, Rita Hester cinayetini sembol haline getirdi ve her 20 Kasım’da “nefret cinayeti mağduru trans bireyler” çeşitli etkinliklerle anılmaya başlandı.
Basına ve Kamuoyuna;
Translar birçok alanda; işveren, mesai arkadaşları ve hastane personeli tarafından sözel, psikolojik, hatta fiziksel şiddete maruz kalıyor. İş yerlerinde mobbinge uğrayan, birçok haktan yararlanamayıp evlerine hapsolmak zorunda kalan ve bunun sonuncunda işsiz kalarak ekonomik şiddet yaşayan transların zorunlu seks işçiliği yapmaktan başka çaresi kalmıyor!
Görünür olmak mücadelenin önemli bir parçasını oluştururken bir taraftan da problem olmaya devam ediyor çünkü ikili cinsiyet sistemi kendi gibi olmayanlara tahammül edemiyor. Sinema, televizyon, sahne sanatları sektöründe çalışan LGBTİ’li oyuncular da ayrımcılığa uğruyor, hatta bu oyuncular görünür olmaları sebebiyle ciddi baskılarla, psikolojik şiddetle ve özel hayatlarının izinsiz bir şekilde kamuoyunun önüne serilme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
Demokratikleşme Paketi’nde, nefret suçları ilk kez yasalaştırıldı. Ancak düzenlemede, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim gibi gerekçelerle işlenen suçlar nefret suçu kapsamına alınmadı. Bu yasayla da açık bir şekilde “LGBTİ’lerden nefret edebilirsiniz” denildi. Trans bireylere karşı nefret söylemleri ve işlenen suçlar giderek artıyor çünkü ülkemizde bu durum “Nefret Suçu” olarak kabul görmüyor.
Geçen dönemin başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Cenevre’de düzenlenen “Evrensel Periyodik İnceleme: Türkiye” oturumunda “Mevzuatımızda LGBT’lere yönelik ayrımcı bir hüküm bulunmamaktadır ve özel bir düzenlemenin olmaması LGBT’lerin haklarının olmadığı anlamına gelmez” cümlelerini sarf etti.
LGBTİ’lerin temel hak ve özgürlükleri anayasal güvence altına alınmadığı sürece LGBTİ haklarının varlığından bahsedemeyiz. LGBTİ’ler de bu ülkenin vatandaşı ve her vatandaş gibi temel hak ve özgürlüklerinin daha fazla gasp edilmesini istemiyoruz.
20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma Günü açıklamamızı SPOD LGBTİ ve Oyuncular Sendikası olarak bu yıl ortak yapıyoruz. Meslektaşlarımızla, arkadaşlarımızla ve bu haklı mücadele içerisinde yer alan tüm LGBTİ örgütleri ile birlikte davranmaya ve bu konuda mücadele etmeye devam edeceğiz.
SPOD LGBTİ
OYUNCULAR SENDİKASI