BİZ KİMİZ?

bizkimiz

Türkiye’de oyuncuların sendikal mücadele geleneği 1960’lı yılların başı itibaren başlamış ve 1970’li yılların ortalarına doğru ise sinema, tiyatro ve opera alanlarında ayrı ayrı sendikalar faaliyet göstermeye başlamışlardır.

2000’lı yıllara gelindiğinde ise oyuncular önce  “Sinema İş Yasası İçin Oyuncular Platformu”nu oluşturmuş, daha sonrasında bu platform “Oyuncular Sendikası Girişimi” ne dönüşmüştür. “Oyuncular Sendikası Girişimi” oyunculuk mesleğinin Türkiye’de hak ettiği standartlara gelebilmesi için bir sendikaya ihtiyaç olduğunu düşünen oyuncuların başlattıkları bir girişimdir.

29 Kasım 2010 tarihinde gerçekleşen “Oyuncular Büyük Buluşması” neticesinde de bu girişim oyuncular içinde bilinen ve sahip çıkılan bir yapıya dönüşmüştür. Kişisel ve bağımsız çabalarla hareket eden girişim, Oyuncular Sendikası’nın kuruluşu için gereken çalışmaları yapmaya başlamıştır.

“Oyuncular Sendikası Girişimi”ne destek veren her oyuncu girişimin bir parçası olmuş ve girişim 29 Mart 2011’de Türkiye’nin ilk oyuncu sendikası olan Oyuncular Sendikası’ nın resmen kurulmasını sağlamıştır.

Sahne, Perde, Ekran, Mikrofon Oyuncuları Sendikası (Oyuncular Sendikası) 10-11 Eylül 2011 tarihlerinde ilk olağan genel kurulunu gerçekleştirmiştir. Yapılan genel kurul sonrası 3 yıl görev yapacak Oyuncular Sendikası’nın birinci Yönetim Kurulu üyeleri seçilmiştir.

6-7 Eylül 2014 tarihlerinde ise  İkinci Olağan Genel Kurul gerçekleştirilerek,  Oyuncular Sendikası ana tüzüğü gereğince belirlenen yönetim kurulu, denetim kurulu ve disiplin kurulu gibi zorunlu organlara, sendika üyeleri tarafından, üç yıl görev yapacak asil ve yedek üyeler seçilmiştir.

Son olarak 17 Eylül 2017 tarihinde Üçüncü Olağan Genel Kurul yapılmış ve önümüzdeki üç yıl boyunca görev yapacak tüm kurulların üyeleri genel kurula katılan delegeler tarafından seçilmiştir.

Buna göre, Yönetim Kurulu ve diğer zorunlu organları oluşturan asıl üyeler şunlardır:

Demet Akbağ

Genel Başkan
President

Demet Akbağ

Sercan Gidişoğlu

General Secretary

Örgütlenme Birimi, Uluslararası İlişkiler Birimi, İletişim Birimi, Seslendirme

Union Organization Department, International Relations Department, Communication Department, Dubbing

Sercan Gidişoğlu

Taner Rumeli

Genel Mali Sekreter